Бон шанс, инспекторе!

Действието се развива през 30-те години на ХХ век в малък провинциален български град.
Хората живеят кротко, но ежедневно стават дребни кражби, които кметът на града смята за напълно в реда на нещата.
Но когато от местната банка са откраднати осем милиона лева, всички са хвърлени в смут.
За някои това е повод за притеснение, а за други – повод за радост. Сред вторите е криминалният инспектор и бивш професионален измамник Тюхчев.
С хитрите си и комични методи той успява да разобличи местния големец – Велизар Каракушев, чийто баща става министър.
Това обаче кара Тюхчев да прикрие истината и той взема част от парите, като в края на филма стреля по отражението си в огледалото.

Гледай

Последният ерген

Художникът Цоков, последният ерген в квартала, предприема
решителна стъпка в своя живот — да се ожени. Оказва се, че преди това той трябва да води малка война
с родителите на любимото момиче, които търсят по-подходяща партия за дъщеря си. Малко остава родителите да спечелят битката.
Изправен пред възможността да го разделят с любимата,
Цоков прибягва до помощта на свой близък приятел полковник.

Гледай

Борис I

„Борис I“ е български игрален филм (драма) от 1985 година на режисьора Борислав Шаралиев, по сценарий на Анжел Вагенщайн. Оператор е Венец Димитров. Музиката във филма е композирана от Веселин Николов.

Гледай

Под игото

Действието се развива през 1875-1876 година в няколко селища в Подбалкана, район, участвал активно в Априлското въстание. В градчето Бяла черква се завръща след бягство от Диарбекир Иван Кралича (в ролята Мирослав Миндов), който малко по-късно е назначен за учител под името Бойчо Огнянов. Първата му обществена проява е по време на публичен изпит, при който ученичките на Рада Госпожина (Лили Попиванова) се притесняват от заплетените въпроси на гърчеещия се Киряк Стефчов (Ганчо Ганчев) – Огнянов се намесва и помага на момичетата.

Доктор Соколов (Васил Кирков) и Огнянов организират хората в таен комитет за вдигане на въстание. Представителя на Клисура – Боримечката (Петко Карлуковски), се среща с Огнянов и му обещава подкрепа. От Киряк Стефчов турците разбират, че Огнянов е Иван Кралича. Отиват да го арестуват в църквата, откъдето по време на служба той се измъква с помощта на Колчо слепеца (Константин Кисимов).

На седянка в дядо Стойковата къща в Клисура моми и ергени се веселят. В същото време в мазето Огнянов оповестява датата на въстанието. Подготовката на въстанието е в пълен ход. Рада и Бойчо си дават клетва за обич. Извършено е предателство и въстанието избухва по-рано. Клисура и Бяла черква горят. Въстанието е жестоко потушено. Русия обявява война на Турция и руските войски заедно с българските опълченци освобождават България. Народът въсторжено посреща победителите и празнува дългоочакваната свобода.

Гледай