Документални

Планетата на човека

Океаните: В дебрите на непознатото. Макар да не са пригодени за живот във водата, хората са успели да открият начини да черпят от богатствата на океана.

предстои 1:10:00

08.06.2023 / 16:00 Пустините: Живот под палещото слънце.Можем да издържим цели седмици без храна, но едва няколко дни без вода. Въпреки това милиони хора оцеляват в безплодните пустини по света. Вторият епизод от поредицата ни разказва за предизвикателствата, които срещат, и изумителните начини, по които успяват да открият вода в най-сухите кътчета на планетата. Срещаме тийнейджъра Мамаду, който се изправя срещу цяло стадо слонове, за да напои стадото си, и жените от племето тубу, които без компас успяват да открият пътя към кладенец, скрит сред дюните на Сахара. Ставаме свидетели на истинска треска за риба край езерото Антого и на единствен по рода си любовен фестивал в Нигер, в който мъжете от племето водабе се гримират и танцуват, за да спечелят нова любима.

1:15:00

06.06.2023 / 09:35 Джунглите: Дървесните хора.В джунглата живеят повече видове растения и животни от в който и да е друг хабитат на планетата. Но животът на хората там не е лесен оцеляването сред дърветата изисква изключителни умения, находчивост и смелост. В Конго вървим по следите на Тете, който изкачва гигантско дърво, използвайки само въже от лиани, след което се изправя срещу рояк гневни пчели, за да събере мед за семейството си. Срещаме племето матис в Бразилия, ловящо маймуни с отровни стрели, и племето коровай в Западна Папуа, което строи домовете си в дърветата на зашеметяващата височина от 35 метра. Епизодът ни отвежда и на единствено по рода си пътешествие в търсене на непознато племе.

1:10:00

04.06.2023 / 13:40 Океаните: В дебрите на непознатото.Макар да не са пригодени за живот във водата, хората са успели да открият начини да черпят от богатствата на океана. Това пътешествие из дебрите на непознатото ни разкрива изумителни примери за човешка смелост и находчивост. Срещаме безстрашни ловци на миди в Галисия, викач на акули в Тихия океан, бразилски рибари, обединили сили със стадо делфини, океанско племе, което почти не стъпва на сушата, филипински рибари, гмуркащи се на дълбочина от 40 м без почти никаква екипировка и още куп други забележителни образи.

1:10:00

28.05.2023 / 14:10 Реките Приятели и врагове.Реките ни дават шанс за живот, осигурявайки ни прясна храна и вода. Те често служат като водни магистрали и ни позволяват да живеем в почти всеки хабитат на Земята. Но също така могат да наводняват, да замръзват или дори да изчезват. Присъединяваме се към Сам Нианг, рибар в Лаос, по страховития му път към работа, минаващ над бушуващата река Меконг. Ставаме свидетели на невероятното партньорство между племето самбуру и дивите слонове в откриването на вода в пресъхналите речни корита на Северна Кения. Проследяваме и пътешествието на един баща, който трябва да поеме на шестдневен преход през замръзнала река с двете си деца, за да ги заведе на училище.

1:10:00

22.05.2023 / 12:00 Градовете Оцеляване в градската джунгла.Хората са толкова умни, че са си построили собствен хабитат, който да държи дивата природа на разстояние. Това обаче е съвсем невъзможно. В процеса на заснемане на поредицата екипите посещават над 70 различни общности в най-различни страни по света. Те откриват, че в редица отношения семейният живот на хората е един и същ навсякъде без значение дали живеят на къща на дърво в Западна Папуа или в тухлена къща в Болтън.

1:15:00

21.05.2023 / 19:50 Пасищата: Корените на силата.Пасищата изхранват света от хилядолетия насам хората отглеждат посеви и опитомяват животните, живеещи в тях. Благодарение на това, световното население надвишава 7 милиарда. Епизодът обаче разкрива, че дори и днес животът в райската градина не е розов. Срещаме племето доробо в Кения, което смело отблъсква стадо изгладнели лъвове. Поемаме из степите, където живеят невероятните монголски конници, родени на седлото. Ставаме свидетели и на невероятните умения на масайските деца, които буквално могат да говорят с птиците.

1:10:00

21.05.2023 / 13:50 Планините: Живот във висините.От безбрежни облачни морета до върхове, спиращи дъха колкото по-високо се изкачваш, толкова по-суров става животът в планините. Епизодът разглежда изумителния начин на живот на хората, оцеляващи във висините. В Алтайските планини в Западна Монголия огромните открити пространства правят лова почти невъзможен, ето защо местните си партнират със златните орли и те ловуват вместо тях. По стръмните скали на етиопските планини Симиен проследяваме премеждията на младо момче, влязло в схватка с маймуните гелада, опитващи се да откраднат оскъдното жито, с което се изхранва семейството му. А в Непал, на покрива на света, ставаме свидетели на забележителна церемония небесно погребение.

1:10:00

16.05.2023 / 16:35 Арктика: Живот сред ледовете.Арктика е най-суровият хабитат на Земята обвита е в непрогледен мрак в продължение на месеци, храната е оскъдна, а температурите през повечето време са далеч под нулата. Въпреки това цели четири милиона души оцеляват там. Епизодът разказва забележителните истории на хората, живеещи в дълбокия мраз. Напролет Амос и Карл-Фридрих прекосяват ледовете, за да уловят истинско морско чудовище гренландска акула. Инуитите, събиращи миди, се спускат под леда, надпреварвайки се с времето, за да си осигурят храна. А на Хелоуин децата в град Чърчил, Манитоба, излизат на най-опасния лов за лакомства в света, рискувайки да се сблъскат с някоя кръвожадна полярна мечка.