Документални

Близък бой

Специални операции са подразделения в армията, полицията и разузнаването, които са високо специализирани в зони на градски бой с разнообразни специални оръжия и технологии. През последните 40 години, всички суперсили в света изграждат тези групи за борба с тероризма и провеждане на трудни полицейски акции. В епизода ще изследваме историята на такива организации, като Зелените барети, парашутистите от Втората световна война, военноморските тюлени, британските САС и частни компании.

предстои 30:00

06.10.2023 / 10:00 развитието на войната, много военни техники и технологии са адаптирани за използване в градска среда от полицията по цял свят. Епизодът предлага на зрителите да изпитат какво е да си вътре в главата на специалните полицейски екипи и как използването им на военни стратегии и оборудване им позволява са спасяват животи.

предстои 30:00

01.10.2023 / 15:00 Специални операции са подразделения в армията, полицията и разузнаването, които са високо специализирани в зони на градски бой с разнообразни специални оръжия и технологии. През последните 40 години, всички суперсили в света изграждат тези групи за борба с тероризма и провеждане на трудни полицейски акции. В епизода ще изследваме историята на такива организации, като Зелените барети, парашутистите от Втората световна война, военноморските тюлени, британските САС и частни компании.

30:00

16.09.2023 / 03:30 Преди 10 години, американски и коалиционни сили се озовават насред два конфликта, които изискват напълно различен подход към воденето на бойни действия. Екипи на специалните сили завземат важни точки от стратегически интерес и залавят ключови индивиди в Афганистан. В този епизод ще разгледаме отблизо как специалните операции са били интегрирани в редовните войски.

30:00

16.09.2023 / 03:00 Никоя друга страна няма елитна военна сила от чуждестранни жители като Франция. С репутацията на убежище за хора със съмнително минало, Френския чуждестранен легион е истинска армия от наемници, която е заслужила значително уважение сред световната общност за специални операции. В този епизод ще разгледаме удар на Чуждестранния легион срещу малко летище в Ирак по време на Войната в Залива.

30:00

13.09.2023 / 15:00 След нападенията на 11 септември, военното присъствие става обичайна гледка в Ню Йорк и други американски градове, а силите за контратероризъм получават картбланш, когато става дума да се погрижат повече да не се случват терористични актове на американска земя. В този епизод ще разгледаме по-подробно кои биват избрани за елитните антитерористични позиции, на какво са обучавани и как са екипирани - когато противниковите сили използват пътнически самолети и химическо оръжие, необходимо е контрамерките да са сложни и разнообразни.

30:00

13.09.2023 / 14:30 От елитни бивши членове на специалните сили, охраняващи президенти и премиери в конфликтни зони, до екипите от двама души, които защитават шефове на компании в опасни региони, съвременните бодигардове трябва да са изключително умели в близкия бой. Във всяка операция има огромно планиране и подготовка. От въздушен превоз и автомобилни конвои до обикновено ходене пеша, екипът за протекция трябва да е напълно наясно с кой, какво, къде и кога във всяка една ситуация.

30:00

12.09.2023 / 10:30 Практиката за наемане на частни армии датира от древността, а мистичността, обграждаща наемника, е обект на много исторически анализи. В този епизод ще отправим по-съвременен поглед към един ден от живота на частни предприемачи и тяхната роля на модерното бойно поле.

30:00

12.09.2023 / 10:00 Войната в Босна е изключително сложно събитие, с много пластове на военна намеса, включително от НАТО, държавни армии, паравоенни организации, муджахидини, частни охранителни компании и разузнавачи от целия свят. Една тактика най-вече всява страх в сърцата на военни и цивилни - използването на снайперисти, позиционирани във високи сгради. В този епизод ще разгледаме тази специфична бойна техника и как тя е контрирана от противниковите сили.

30:00

11.09.2023 / 07:30 През 1968 г. Нова форма на военна полиция се разработва в градската зона, северно от Лос Анжелис. Полицията е изпратена да наблюдава този нов екип и отнася наученото в Лос Анжелис. Това допринася за разработването на първия екип за бързо реагиране SWAT. Този епизод ще ни отведе на историческо пътуване, за да научим как този инцидент засяга и променя полицейските тактики по целия свят.

30:00

11.09.2023 / 07:00 Съвместна оперативна група 2 е канадски отряд от специалните сили, който отговаря за много различни мисии, сред които контратероризъм и въоръжена подкрепа на другите правителствени служби. Строго засекретена, Група 2 е изпращана в горещи точки по целия свят, от Хаити до Босна. В този епизод ще разгледаме снайперистките екипи на Група 2 и тяхното използване в Афганистан, заедно с британските САС и американските Делта Форс като върха на копието .

30:00

10.09.2023 / 08:30 През 1989 г. Агентът на ЦРУ Кърт Мюз е затворен в печално известния Карцел Модело в Панама за ролята му в организирането на радиопредавания срещу диктатора Нориега. През декември, елитна група от Делта Форс прониква през покрива на затвора в една от най-смелите операции в историята на близкия бой. От драматичното разбиване на хеликоптера и раняването на няколко души от Делта Форс, до измъкването на целия отряд от Пета пехотна дивизия - всичко си плаче за анализ на близкия бой.

30:00

10.09.2023 / 08:00 Историята на колониалното наследство на Британската империя в Северна Ирландия е известна по целия свят, но има много скрити разкази за близки боеве между ИРА, британската армия и елитните САС. Макар ИРА често да са използвали терористични техники в Лондон и Англия, не се говори много за често партизанските боеве на британските специални сили в Северна Ирландия от началото на конфликта.

30:00

08.09.2023 / 10:30 След разпадането на СССР, в много държави остават противоречия в началото на 90-те години, въпреки независимостта на Източна Европа. През 1994 г. Избухва тежък конфликт между силите на чеченското движение за независимост и руската армия. Въпреки превъзходството в численост, снаряжение и въздушна подкрепа, руските сили не успяват да установят постоянен контрол над планинската зона, заради многото успешни нападения на чеченски партизани.

30:00

08.09.2023 / 10:00 развитието на войната, много военни техники и технологии са адаптирани за използване в градска среда от полицията по цял свят. Епизодът предлага на зрителите да изпитат какво е да си вътре в главата на специалните полицейски екипи и как използването им на военни стратегии и оборудване им позволява са спасяват животи.

30:00

03.09.2023 / 15:00 Специални операции са подразделения в армията, полицията и разузнаването, които са високо специализирани в зони на градски бой с разнообразни специални оръжия и технологии. През последните 40 години, всички суперсили в света изграждат тези групи за борба с тероризма и провеждане на трудни полицейски акции. В епизода ще изследваме историята на такива организации, като Зелените барети, парашутистите от Втората световна война, военноморските тюлени, британските САС и частни компании.